Промяна на навиците; 30 дни без месо!

Понесеш ли се по течението на промените сякаш не може да се спреш в един момент. Следват нови и нови ден след ден. А когато говорим за промяна на лошите навици, нещата вече стават и доста интересни и все по-положителни.

След като успях да се справя с цигарите, спиртните напитки и в голяма степен с ненужните хора, някак си естествено дойде момента да се обърна към храната и здравето си.

В продължение на 4-5 години стреса и претоварването от работа (често стигах до 15 часа на ден) хранителният ми режим и течностите, които поглъщах бяха под всякаква критика. И се чудех защо това и онова, защо ми се спи като се наям, защо му тупа сърцето като ненормално, защо се чувствам зле и т.н.

Вече имам доста от отговорите и старателно работя по въпроса с промените от началото на тази година. В началото на 2013 спрях окончателно с всякакви видове коли, сокове, и тем подобни буламачи, които разяждат човек отвътре. Спрях с яденето на KFC, MC Donalds и тем подобни. Е дюнерчета се случва да хапна, но си ги правя вкъщи. Шоколади и всякакви такива захаросани изкушения също не попадат в стомаха ми.

От началото на годината реших да засиля малко грижата за тялото и здравето и започнах да ям повече зеленчуци и плодове. Освен това замених пържените солени ядки със сурови такива и шоколада с такъв съдържащ над 70% какао

Навлизайки лека полека в дебрите на храненето със сурова храна започнах и да се интересувам повече от това коя храна какво точно ми дава и от какво точно има нужда тялото ми, за да функционира както трябва.

Така лека полека се стигна и до експериментът, който реших да си направя – 30 дни никакво месо. Всъщност имаше малка доза месо, но не исках да стартирам с някакви супер прекомерни лишения и няколко пъти хапвах риба тон и сьомга, но никакви пилета, прасета, крави, салами и прочие.
Резултатът? Ами както си и мислех. Този мит, че човек „трябва“ да яде месо, за да си набавя протеини си е просто един мит и всеки, който се попита чичко Гугъл по въпроса, ще разбере защо.

Същите тези протеини, които си набавяме от местото всъщност ги има в много различни видове ядки, зеленчуци, плодове и зърнени храни, които са живи, а не мъртви и вършат абсолютно същата работа като месото, че даже имат и допълнителни плюсове, които хич не са за пренебрегване.
Комбинирането на растителни протеини като житни с бобови води до високо качествен протеин, който е също толкова добър, а в някои случаи дори по-добър в сравнение с протеина от животински храни.

Според едно проучване сред 4680 мъже и жени тяхното кръвно налягане се е понижило значително при продължителна консумация на зеленчуци, бобови и зърнени храни в сравнение с тези, които консумирали месо. Това показва, че вероятността вегетарианците да страдат някога от хипертония, а оттам и от тежки сърдечно-съдови заболявания, е значително по-малка от тази при останалите.

Освен това се счита, че предимството при вегетарианските диети е в по-слабата им наситеност в общото приемане на протеини, отколкото не вегетарианските. Тук се избягва рискът при високо белтъчните диети от остеопороза и бъбречни затруднения. Този тип режим на хранене е идеален за профилактика на стомашно-чревния тракт и спомага за изхвърлянето на токсините от организма.

Протеинът, който си набавяме от една пържола, чаша мляко, сирене и едно яйце например може да си го набавим от салата с кълнове и спанак, шепа сурови бадеми и супа от леща. Това е само един пример как един вид храна се заменя с друг и ефекта за организма дори е по-добър.
Суровите храни се преработват много бързо от организма и служат за прочистване, а като се добави и пиенето на вода поне най малко 1.5 литра и вече нещата изглеждат още по-добре.

За сега съм прекарал около 30 дни без консумация на по-горе изброените продукти и определено се чувствам доста енергичен и усещам промяна в талото си и дори виждам, че леко са ми се показали плочките без дори да съм правил упражнения и по тялото ми няма натрупани мазнини и тлъстини. Направо съм се изваял като фиданка, а още съм е началото!!!

Освен това пия поне по 2 пъти на седмица и чаша зелено смути, в което слагам ябълки, спанак,краставица, магданоз, лайм, пресен джинджифил, селъри и понякога и авокадо. Направо усещаш как ти се влива в кръвта това чудо и ти светват очичките. Много енергия дава това чудо!

Определено ми стана интересно това цялото нещо със смяната на храната и приемането на повече жива храна и мисля да задълбая повечко в следващите месеци и да продължавам с експериментите.

За сега наблягам най-вече на салата с много видове зеленчуци всеки ден, банани, манго, сурово кашу и бадеми, суши, готвено със зеленчуци и киноа, супа от червена леща, зелеви сърми с ориз, зелен чай, кълнове, миди, ананас, авокадо, картофи, моркови, зеле, спанак, магданоз, чушки, маслини, ябълки, червен лук, сурови тиквени семки, кокосово масло, чиа семена, орехи и много водичка.

Имам чувството, че тялото ми започва да Благодари всеки ден за положените грижи, в които включвам и двата часа разходка с кучето и най-малко 5км пеша всеки ден. Събуждам се отпочинал след поне 8 часа сън и зареден с енергия. Дори си правя почивки и понякога не пия кафе седмици наред и това още едно нещо, от което се опитвам да си създам навика, че нямам нужда, за да се събудя. Чаша вода и един час разходка сред природата върши също толкова добра работа.

Това е поредната част от елиминирането на инсталираните в главата мисловни процеси свързани със сляпото следване на някакви стереотипи и поведение наложени от обществото.

Време е за депрограмиране и цялостно осъзнаване на всичко в истинския му вид!

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *